Vaikka elämme poikkeuksellisia aikoja, opiskelijoilla opiskelu jatkuu kuten ennenkin. Etäopiskelu voi kuitenkin tuntua oudolta ja vaativalta tavalta opiskella. Tässä artikkelissa esittelenkin vinkkejä siihen, miten opiskelun saisi sujumaan mahdollisimman sulavasti.
1. Luo rutiini
Jotta kaikki päivät eivät menisi ihan pelkästään möllöttelyksi, on tärkeää luoda arkea tukevia rutiineja myös kotona opiskellessa. Herätyskellon käyttäminen saattaa kuulostaa aivan kamalalta idealta, mutta pitkässä juoksussa se todella kannattaa.
Suunnittele päiväsi etukäteen: Milloin heräät, mitä opiskelet aamu- ja iltapäivällä, ja mikä tärkeintä, milloin lopetat opiskelun. Muista myös varata taukoja opiskelusta tasaisesti koko päivälle!
2. Laita housut jalkaan
Tiedän, että koko päivä pyjamassa kuulostaa hyvältä idealta, mutta pidemmän päälle se ei kannata. Ainakin oman kokemukseni mukaan yövaatteiden pitäminen päivällä saa minut prokrastinoimaan enemmän.
3. Älä etäopiskele sängyllä
Sänky on nukkumista, ei opiskelua varten. Sängyssä makoilu koko päivän ei ole ergonomisestikaan hyvä idea. Pyhitä sen sijaan yksi paikka kodissasi pelkästään opiskelulle. Näin saat itsesi ehdollistettua “opiskelumoodiin” aina, kun menet opiskelupisteellesi.
4. Tee muistiinpanoja
Vaikka katsotkin videoita oppitunneilla käymisen sijaan, pyri silti pitämään opiskelurutiinit mahdollisimman samanlaisina. Jos teet yleensä tunneilla muistiinpanoja, tee myös nyt. Niiden tekeminen auttaa ymmärtämään asian sekä vahvistaa muistijälkeä.
Lue myös: Muistiinpanot jokaiseen tilanteeseen: eri menetelmien hyödyt ja haitat
5. Muista terveet elämäntavat
Kotona opiskelu saattaa luoda otolliset olosuhteet epäterveellisten tapojen syntymiselle: Liikunta saattaa vähentyä, herkkujen nauttiminen lisääntyä ja unirytmi heittelehtiä. Jotta etäopiskelu onnistuisi kunnolla, terveiden elämäntapojen ylläpito on myös tutkimuksien mukaan tärkeää. Ota siis rutiineja luodessasi huomioon myös liikunta, ruokailuajat ja riittävä lepo.
Lue lisää terveistä elämäntavoista täältä.
6. Tee opiskelusuunnitelma
Etäopiskelussa sinulla on paljon valtaa vaikuttaa omaan opiskeluusi: Saat päättää milloin ja mitä opiskelet paljon vapaammin, kuin yleensä. Vallan kanssa tulee kuitenkin myös vastuu. Jotta vältytään tilanteelta, jossa pidät ensin viikon “omaa lomaa” ja sitten paniikissa yrität saada tehtävät tehtyä ja kokeeseen luettua, kannattaa suunnitella oma opiskelu etukäteen joko paperille tai tietokoneelle. Kun jaat tehtävät ja opiskelut etukäteen joka päivälle tasaisesti, ei sinun myöskään tarvitse aloittaa jokaista päivää miettimällä “mitä tänään opiskeltaisiin”. Suunnittelemalla opiskelusi hyvin teet siis opiskelusta helpompaa.
7. Hyödynnä etäopiskelun hyviä puolia
Etäopiskelussa on totta kai omat haasteensa, mutta on siinä eittämättä myös etunsa: Sinulla on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa opiskeluusi, joten käytä sitä hyödyksesi!
- Jos olet iltavirkku ihminen, voit nukkua tavallista pidempään ja opiskella vaikka illalla ilman, että tuntisit huonoa omaatuntoa.
- Jos jokin asia tuntuu sinusta helpolta, ei sinun tarvitse tankata sitä koko päivää, vaan voit itse hallita ajankäyttöäsi.
- Jos haluat ajoittaa kaiken opiskelun muutamaan intenssiiviseen tuntiin ja pitää lopun päivää vapaata, sekin onnistuu.
- Mieti, miten voit itse hyödyntää etäopiskelun tuomaa vapautta omassa opiskelussasi!