Olen jo aiemmin kirjoittanut nukkumisen tärkeydestä ja siitä, kuinka nukahtaminen onnistuu nopeasti. Tällä kertaa aiheena on kuitenkin ehkä se inhottavin nukkumiseen liittyvä asia: herääminen. Erityisesti se, miten siitä voisi tehdä mahdollisimman helpon, jopa miellyttävän kokemuksen.
Selkein ja tehokkain keino heräämisen tukemiseen on tietysti varmistaa, että saa nukkua tarpeeksi kauan. Jos olet nukkunut vain viisi tuntia, niin mikään vippaskonsti maailmassa ei saa tehtyä heräämisestä ihanaa. Unen pituuden lisäksi on kuitenkin myös muita asioita, joilla herääminen helpottuu. Niihin keinoihin tämä artikkelin keskittyy. Kerron vähän myös omista kokemuksista ja rutiineistani.
Herää joka aamu samaan aikaan
Kamalinta heräämisessä on tietysti se herätyskello. Miltä siis kuulostaisi, jos heräisitkin automaattisesti joka päivä vähän ennen kuin herätyskello pärähtää soimaan?
Tämä on mahdollista silloin, jos heräät joka aamu samaan aikaan. Silloin luot itsellesi tasaisen unirytmin, jolloin kehosi “muistaa”, milloin sen pitäisi herätä, eikä herätyskelloa enää tarvita. Myös nukahtaminen onnistuu helpommin, sillä säännöllinen unirytmi opettaa kehosi väsymään juuri silloin, kun yleensä menet nukkumaan.
Lisäksi tutkimuksissa on todettu, että säännöllinen unirytmi tukee myös terveyttä. Se mm. ehkäisee sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia ja parantaa unen laatua.
Tämä ohje saattaa kuulostaa intuitiivisesti järkevältä, mutta käytännössä hankalalta. Useimmat meistä kun ovat tottuneet nauttimaan viikonloppujen aamuista, jolloin saa oikein luvan kanssa pitkittää ylösnousua. Rutiinejaan voi kuitenkin muuttaa.
Olen itse herännyt joka aamu samaan aikaan nyt noin vuoden ajan ja ainakin omat kokemukseni ovat olleet hyvin positiivisia. Aluksi varsinkin viikonloput olivat vaikeita, mutta nykyään nautin niistä valtavasti: tunnen, että herätessäni aikaisin saan päivän aikana tehtyä paljon enemmän, kuin aikaisemmin. Lisäksi nykyään kun tiedän, että herään joka päivä yhtä aikaisin, niin pidän myös nukkumaanmenoajoista paljon aiempaa tarkemmin kiinni.
Huolehdi unihygieniasta
Unihygiena viittaa kaikkeen, mikä vaikuttaa nukahtamiseen: mm. iltatoimet, kofeiini tai muut piristeet, huoneen lämpötila ja valoisuus. Luo itsellesi jokailtaiset rutiinit, jotka rauhoittavat ja valmistavat sinua nukkumiseen. Vältä kofeiinia keskipäivän jälkeen. Tuulettamalla makuuhuoneen ennen nukkumaanmenoa lämpötila laskee ja ilma raikastuu, mikä edistää nukahtamista. Vältä myös älylaitteiden ja TV:n katselua iltaisin.
Mitä paremmin ja nopeammin nukahdat iltaisin, sitä virkeämpänä heräät aamuisin.
Itse tykkään lukea iltaisin aina kirjaa. Puhelimeen en illalla enää kahdeksan jälkeen koske, vaan menen sänkyyn lukemaan muutamaksi tunniksi. Yleensä avaan myös ikkunan ja tuuletan makuuhuoneen samalla. En myöskään pidä puhelintani koskaan yöpöydällä tai käden ulottuvilla, vaan vien sen tarkoituksella työpöydälleni, jonne en sängystä ylety. Tekemällä puhelimen katsomisesta vaikeaa sen välttäminen myös helpottuu.
Lue lisää: 11 vinkkiä, kuinka nukahtaminen onnistuu nopeasti
Aamunavaus
Aamulla herätessäsi kannattaa heti avata verhot ja laittaa valot päälle. Jos olet oikein reipas, niin pieni happihyppely ulkona herättää erinomaisen tehokkaasti. Älä jää sänkyyn makoilemaan, vaan nouse nopeasti sängystä. Sänkyyn jäämisessä uhkana on, että nukahdat uudestaan ja nukut pommiin.
Myöskään torkkuminen ei kannata: Torkku-napin painamisen jälkeen uni ei ole enää syvää palauttavaa unta, vaan kevyempää. Unitutkijoiden mukaan jos koet tarvetta torkkumiselle, niin olet nukkunut liian vähän.
Nykyään unirytmini on sen verran säännöllinen, että aniharvoin herään vasta herätyskellon soittoon. Viimeisten kolmen kuukauden ajan olen joka aamu joogannut hieman heti herättyäni. Jo pelkkä 10 minuuttia riittää herättämään kehon ja mielen. Olen myös huomannut notkeuteni lisääntyneen, mikä ei ole huono juttu sekään. Voin siis lämpimästi suositella joogausta heti aamulla.
Loppujen lopuksi täytyy vielä korostaa unen määrän merkitystä: Jos sinulla on univelkaa, niin herääminen tuntuu kamalalta, teitpä sitten mitä tahansa. Riittävän unen saannin varmistaminen onkin kaiken a ja o.