Eiköhän me kaikki voimme olla yhdestä asiasta samaa mieltä:
Kaikki haluavat tehdä kotitehtävänsä niin nopeasti kuin mahdollista (mutta toki huolella).
Mutta miksi niiden tekemiseen tuntuu sitten kuluvan päättömän paljon aikaa? Ainakin motivaatio pitäisi olla kohdillaan, koska mitä nopeammin ne on tehty, sitä nopeammin niistä pääsee eroon.
Kyse taitaa olla enemmän siitä, että opiskelijat eivät osaa tehdä kotitehtäviään tehokkaasti. Monet alkavat prokrastinoimaan teon jossakin eri vaiheessa.
Kuinka siitä pääsee eroon ja kuinka kotitehtävät saisi tehtyä mahdollisimman nopeasti?
Jaoin vinkkini kolmeen kategoriaan:
- Aikatauluttaminen: Jotta tehtävien teko olisi mahdollisimman tehokasta, etukäteissuunnittelu on tarpeen.
- Opiskeluympäristö: Pääsemällä eroon häiriötekijöistä tehtäviin keskittymisestä tulee paljon helpompaa.
- Tehtävien teko: Miten itse tehtävien teko suoritetaan niin, että se olisi mahdollisimman nopeaa?
1. Aikatauluttaminen
Aikatauluta kotitehtävät
Välttääksesi prokrastinaation eli tehtävien lykkäämisen, aseta niiden teolle konkreettinen aikablokki kalenterista. Mieti, kuinka kauan läksyjesi tekoon yleensä kuluu aikaa ja varaa sen verran joka päivälle samaan aikaan.
Lue lisää: Lopeta prokrastinaatio näillä 8 vinkillä
Tärkeää on, että luot läksyjenteosta rutiinin, joka tapahtuu joka päivä samaan aikaan. Näin sinun ei tarvitse joka ilta käyttää kallisarvoista tahdonvoimaasi siihen, että päätät tehdä kotitehtävät. Siitä tulee automaattista.
Monesti läksyjä on yhdelle päivälle monesta eri oppiaineesta. Jos haluat, voit vielä päättää myös läksyjen tekojärjestyksen. Sen ansioista voit heti hyökätä tehtävien kimppuun, eikä aluksi tarvitse käydä läpi “englanti vai biologia”-pohdintaa.
Lue lisää: Ajanhallinta pähkinänkuoressa: Hallitse aikaasi tilanteessa kuin tilanteessa
Tee kotitehtävät koulussa
Monelle opiskelijalle ei tule edes mieleen, että koulussa/lukiossa/yliopistossa voi myös tehdä tehtäviä. Heti oppituntien jälkeen on itse asiassa kaikkein paras aika tehdä kotitehtävät, sillä tunnin asiat ovat vielä tuoreena muistissa.
2. Opiskeluympäristö
Siivoa ympäristösi
Sotkuinen opiskeluympäristö todella häiritsee keskittymistä ja edistää prokrastinaatiota. Tälle on kaksi syytä:
- Sotkuinen ympäristö lisää aloittamiseen tarvittavaa aikaa, sillä joudut etsimään tarvitsemiasi asioita. Tämä pätee sekä fyysiseen, (tietokone, oppikirjat, monisteet yms.) että digitaaliseen ympäristöön (tiedostojen luokittelujärjestelmä ja nettiresurssit).
- Sotkuinen ympäristö lisää riskiä työn keskeytymiselle (esim. ai niin, unohdin etsiä tehtävän ohjeet moodlesta - pitääpä mennä etsimään). Keskeytymisen jälkeen kestää jonkin aikaa, ennen kuin pääsee takaisin flow-tilaan.
Ohimennen sanoen sotkuinen ympäristö altistaa tutkimuksien mukaan myös stressille sekä mielenterveyshäiriöille. Pidä siis huoneesi siistinä tai mene kirjastoon opiskelemaan!
Poista häiriötekijät
Suurin yksittäinen häiriötekijä nykyään on varmasti älypuhelimet. Laita kännykkä siis äänettömälle ja vie se pois ulottuviltasi (tutkimuksen mukaan jo pelkkä puhelimen läsnäolo häiritsee keskittymistä). Voit kokeilla pelillistämistä lataamalla puhelimeen forest-nimisen sovelluksen, jossa metsä kasvaa sitä enemmän, mitä kauemmin olet pois puhelimeltasi.
Lue lisää: Optimoi opiskeluympäristö: 7+1 parasta vinkkiä
3. Tehtävien teko
Tauottaminen
Itse tehtäviä tehdessä on erittäin tärkeää muistaa pitää taukoja. Tutkimuksien mukaan pidempiaikaiset työrupeamat (yli 50 minuuttia yhteen menoon) heikentää keskittymiskykyä huomattavasti. Toisaalta lyhyet 10-15 minuutin tauot palauttavat keskittymiskyvyn ja parantavat suoritusta.
Yksi erinomainen tekniikka tauottamiseen on Pomodoro, jossa työtä tehdään intenssiivisesti 25 minuuttia, jonka jälkeen levätään 5 minuuttia.
Itse tauottaminen kannattaa ulkoistaa jonkinlaiselle ajastimelle, ettei ajan katsomisesta tule itselle häiriötekijää. Tässä on yksi esimerkki Pomodoro-tekniikan ajastimesta.
Aloita yrittämällä tehdä kotitehtävät ilman apua
Perinteisesti kotitehtävien teko aloitetaan lukemalla oppikirjaa tai muistiinpanoja ja vasta sitten kokeilemalla tehtäviä.
Suosittelen itse vahvasti tekemään toisin päin.
Eli alussa hyökätään suoraan tehtävien kimppuun ja aletaan etsiä vastauksia muualta vasta sitten, kun ei osata tehdä tehtävää ilman apua.
Kyseinen tekniikka säästää aikaa sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä:
Koska kyseessä on aktiivisesta oppimisesta, se jättää syvemmän muistijäljen kuin suoraan kirjasta tai netistä vastauksien kopioiminen.
Syvempi muistijälki tarkoittaa, että kokeeseen ei tarvitse kerrata niin paljoa. Ja se jos mikä on ajan säästämistä pitkällä aikavälillä.
Toisaalta kuvittele tilanne, jossa et oikeasti ymmärrä matikantehtäviä. Sen sijaan, että yrittäisit tehdä niitä itse, ajattelet säästäväsi aikaa etsimällä vastauksen Googlesta. Ongelmana on se, että löytämäsi esimerkki soveltuu luultavasti vain osittain omaan tehtävääsi ja sinun täytyy ihmetellä ja muokata vastausta sopivaksi.
Tämän lisäksi, koska et osaa vieläkään ratkaista tehtävää itse, täytyy sinun googlata myös seuraava tehtävä! Ja sitä seuraava!
Pointtina on se, että myös lyhyellä tähtäimellä asioiden syvä ymmärtäminen on todella nopeampi tapa.
Lue lisää:
Käytä oppitunnit hyväksesi
Karu totuus on, että jos et ymmärrä oppitunnin asioita, myös kotitehtävien teko on hidasta ja vaikeaa. Tämä voi entisestään laskea motivaatiotasi ainetta kohtaan, ja alaspäin vetävä noidankehä on valmis.
Toisaalta, jos osaat tunneilla käydyt asiat hyvin, läksyjen tekeminen tuskin tuottaa ongelmia.
Näin ollen jos todella haluat tehdä kotitehtävät nopeasti, sinun täytyy panostaa asian ymmärtämiseen jo oppitunnilla. Silloin sinun ei tarvitse alkaa opettaa sitä itsellesi enää illalla.
Miten se sitten onnistuu? Monet vinkit ovat vanhoja tuttuja:
- Älä käytä puhelinta tunnilla
- Älä yritä tehdä montaa asiaa kerralla (multitaskaaminen heikentää oppimista ja muistia). Jos keskittyminen on tunnilla vaikeaa, voit kokeilla keskittymisvälineitä, kuten fidget spinneriä (mutta kannattaa ehkä kysyä opettajalta ensin lupa).
- Kysy rohkeasti, jos et ymmärrä jotain. Autat myös muita, sillä todennäköisesti joku muukin miettii samaa asiaa, mutta ei kehtaa kysyä.
- Istu oppitunnilla edessä: Tutkimuksien mukaan edessä istuminen parantaa asioiden oppimista.
Lue lisää: 7 vinkkiä kuinka käytät oppitunnit tehokkaaseen oppimiseen