Monesti meditaatio mielletään kuuluvan lähinnä new-age hipeille, Intiassa eläville joogaguruille ja tiibetiläisille munkeille. Todellisuudessa kuka tahansa voi hyötyä meditaatiosta, eikä siihen tarvitse liittää uskonnollista tai hengellistä elementtiä mukaan. Jos sana meditaatio aiheuttaa vierastusta, niin käytännössä samaa tarkoittava Yhdysvalloissa kehitetty mindfulness voi olla mielekkäämpi termi.
Monet ovat varmasti kuulleet joitakin meditaation hyvistä puolista. Tässä artikkelissa tarkastellaan meditaation harjoittamista erityisesti opiskelijan näkökulmasta. Lisäksi annan myös vinkkejä siihen, kuinka meditaation harjoittelun voi aloittaa helposti.
Meditaation hyötyjä
Meditaatiota tai mietiskelyä tavataan ainakin jossakin muodossa kaikissa maailman suurimmissa uskonnoissa ja sitä on harjoiteltu tuhansien vuosien ajan. Tämä ei ole suinkaan sattumaa, sillä meditaatiosta on paljon apua moniin asioihin. Tiede on tutkinut näitä hyötyjä vasta verrattain vähän aikaa, mutta jo nyt monia merkittäviä hyötyjä on löytynyt:
1. Se parantaa keskittymiskykyä
Meditaation on todettu auttavan erityisesti pitkäjänteisessä työssä. Samalla se vähentää tarvetta vaihtaa tehtäviä vähän väliä. Lisäksi se saa sinut nauttimaan tekemisestä enemmän. Meditaation on havaittu aiheuttavan muutoksia myös aivojen rakenteissa.
Lue myös: Keskittymiskyky kateissa? Lue nämä 4 vinkkiä keskittymisen hallintaan
2. Se parantaa muistia
Meditaatio parantaa myös muistia. Tutkimuksissa on todettu ihmisten työmuistin parantuneen meditaation jälkeen jopa moninkertaisiksi aiempaan verrattuna. Myös luetun ymmärtäminen kehittyy meditaatiolla.
3. Se vähentää ahdistusta ja stressiä
Ehkä yleisesti tunnetuin meditaation hyöty on sen positiivinen vaikutus ahdistukseen ja stressiin. Sen on tutkimusten mukaan todettu vähentävän stressiä ja ahdistusta. Meditaation positiivinen vaikutus näkyy myös yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä sairastavilla ja paniikkihäiriöistä kärsivillä.
Lue myös: Stressi ja stressinhallinta: Opiskelijan opas
4. Se parantaa unen laatua
Unen laadulla on tärkeä merkitys oppimisen kannalta, sillä yöaikainen konsolidaatio on oppimisen edellytys (lue konsolidaatiosta lisää täältä). Meditaatio parantaa tutkimusten mukaan unen laatua ja helpottaa nukahtamista.
Lue myös: Kuinka tärkeää nukkuminen on oppimisessa? (+6 vinkkiä unen laadun parantamiseen)
Miten meditaatiota voi harjoitella?
Toivon, että olen saanut sinut vakuutettua meditaation hyödyistä. Miten meditaation voi sitten aloittaa? Meditaatiota on olemassa monenlaista, mutta ne voidaan karkeasti jakaa kolmeen kategoriaan:
1. Yksinkertainen hengitysharjoitus
Tämä on ehkä se tyypillisin meditaation muoto. Siinä tarkoituksena on rauhoittaa keho ja mieli keskittymällä hengitykseen. Samalla voi seurata ajatusten syntyä, mutta tietoisen ajattelemisen sijaan tarkoituksena on “päästää irti” ajatuksista sitä mukaa, kun ne tulevat tietoisuuteen.
2. Keskittymisharjoitus
Tämän tyyppisissä harjoituksissa keskitytään tarkasti johonkin yhteen asiaan, oli se sitten esine, sana tai oma hengitys. Jos keskittyminen herpaantuu, niin pannan asia merkille ja lempeästi palataan takaisin harjoitukseen.
3. Liikkumisharjoitus
Meditaatio ei aina välttämättä tarkoita paikoillaan oloa ja mietiskelyä. Myös hitaita liikesarjoja sisältävät harjoitteet, joissa keskitytään hengitykseen, kuten tai chi tai jooga, voivat olla meditatiivisia kokemuksia.
Erinomaisia suomenkielisiä meditaatioharjoituksia löytää ilmaiseksi mm. Oivan nettisivuilta. Myös Youtubessa on valtavan paljon erityylisiä harjoituksia, joista jokaiselle löytyy varmasti jotakin.
Mitä meditaatiossa aloittamisessa kannattaa pitää mielessä?
Meditaation, niin kuin minkä tahansa muunkin uuden harrastuksen aloittamisessa kannattaa huomioida muutama seikka.
Aloita rauhallisesti
Meditaation aloittaminen kannattaa aloittaa rauhallisesti. Meditaatio on taito siinä missä mikä muukin, eikä kannata heti ensimmäiseksi kokeilla tunnin hiljaista meditaatiota. Sen sijaan aloittamalla lyhyemmistä, viiden tai kymmenen minuutin harjoituksista, opit vähitellen rauhoittamaan kehon ja mielen entistä paremmin ja voit myöhemmin halutessasi pidentää meditaatioaikaa.
Meditoi joka päivä
Jotta saisit luotua meditaatiosta uuden rutiinin, on tärkeää harjoittaa sitä mahdollisimman usein, ideaalisti päivittäin. Uuden rutiinin luomiseen paras tapa on ankkuroida se johonkin jo nyt valmiina olevaan rutiiniin: voit esimerkiksi päättää, että meditoit joka aamu aina hampaiden pesun jälkeen. Näin muistat sen paremmin ja rutiini pysyy myös alkuinnostuksen jälkeen.
Lue lisää: Kuinka luoda tapa, joka kestää: 9 tieteen tukemaa vinkkiä
Älä odota ihmettä
Vaikka meditaatiolla on tutkitusti paljon hyviä vaikutuksia mieleen, ei siihen kannata asettaa liian suuria odotuksia: se ei ole ihmelääke, joka parantaa kaiken heti ensimmäisen viiden minuutin jälkeen. Meditaation koko hyöty tulee ilmi vasta pidemmän ajan kuluttua, joten pitkäjänteinen tekeminen on avain onneen.
- - -
Olen itse meditoinut nyt päivittäin kahden kuukauden ajan, ja voin suositella sitä lämpimästi. Olen huomannut, että meditaation jälkeen olo on raukea, mutta samalla virkistynyt. Keskittyminen koulutyöhönkin on parantunut. Lisäksi on kiva seurata omaa kehitystään: aluksi jo 10 minuutin paikallaanolo tuntui kovin haastavalta, mutta nykyään tunnin meditaatio onnistuu hyvin.
Loppujen lopuksi meditaatiolla on todettu olevan paljon myös opiskelijalle suotuisia vaikutuksia, ja sen harjoittaminen on hyvin yksinkertaista. Et tarvitse muuta kuin viisi minuuttia päivästäsi, rauhallisen paikan ja avoimen mielen.