Case study: kuinka opiskelen ulkoa uusia asioita (muistipalatsi)

muistipalatsi

Olen Opiskelukoulussa kirjoittanut monia artikkeleita aikavälikertauksesta ja aktiivisesta oppimisesta. Ja syystäkin, onhan nuo kaksi tehokkainta opiskelutekniikkaa. On olemassa kuitenkin myös kolmas tärkeä periaate, joka tekee oppimisesta nopeampaa. Se keskittyy pelkästään tilanteisiin, joissa joutuu opiskelemaan jonkin listan ulkoa. Tekniikka on tehokkaimmillaan silloin, kun opiskeltavat asiat voidaan laittaa johonkin järjestykseen. Sen tekniikan nimi on muistipalatsi.

Lue myös: Lopeta pänttäys – muistitekniikat, joiden avulla muistat mitä tahansa

Mikä muistipalatsi on

Muistipalatsi on tuhansia vuosia vanha muistitekniikka, jota jo antiikin kreikkalaiset käyttivät opetellakseen puheitaan ulkoa. Tekniikka on aikojen saatossa todettu erittäin toimivaksi, ja sille on nykypsykologiassa löydetty myös tieteellistä tukea.

Miksi muistipalatsi toimii

Muistipalatsin idea on hyödyntää uusien asioiden opiskelussa itselle jo entuudestaan tuttuja asioita. Ihmisen aivot ovat evoluution saatossa erikoistuneet muistamaan erityisen hyvin paikkoja. Onhan se loogista, sillä muinaisen ihmisen oli äärimmäisen tärkeää osata metsästysretkeltä tai marjojen keräämisretkeltä takaisin kotiin.

Koska tämä muistin osa-alue on ihmisellä niin kehittynyt, niin sitä kannattaa hyödyntää uuden opiskelussa. Kytkemällä uudet asiat jo entuudestaan hyvin tunnettuun ympäristöön, voi omaa muistiaan tehostaa nopeasti. Pitää vain tietää, mitä tehdä.

Miten muistipalatsi toimii

Muistipalatsi toimii seuraavanlaisesti:

 1. Valitse opeteltavalle luettelolle jokin reitti. Reitti voi olla vaikka matka kotoa kouluun, lähikauppaan, tai vaikka vain oman huoneesi ympäri. Tärkeää on, että reitin varrelle voit asettaa itsellesi paikkoja, johon sijoitat luettelon eri kohteet.
 2. Keksi jokaiselle luettelon kohdalle jokin mielikuva. Mitä oudompi ja hauskempi mielikuva on, sitä paremmin se jää mieleen.
 3. Sijoita nämä mielikuvat reitin varrelle.
 4. Käy mielessäsi muistipalatsin reitti rauhassa läpi muutaman kerran ja varmista, että muistat kaikki luettelon kohdat.
 5. Siinä se! Muista kerrata muistipalatsin reitti aikavälikertauksen oppeja hyödyntäen.

Mihin muistipalatsia käytetään

Muistipalatsi-muistitekniikkaa voidaan käyttää aikalailla mihin tahansa ulkoa opeteltavan asian muistamiseen. Kaikkein intuitiivisimmin sen käyttö onnistuu kuitenkin silloin, kun opeteltava asia on jo valmiiksi listan muodossa. 

Itse olen käyttänyt muistipalatsia onnistuneesti esim. aivohermojen nimien opettelussa, syöpäsolujen ominaisuuksien muistamisessa ja sitruunahapposyklin vaiheiden opiskelussa. Vain taivas ja oma kekseliäisyys on rajana muistipalatsin käytössä. 

Case study: Näin opettelin 12 aivohermoa

Miten muistipalatsia käytetään käytännössä? Esimerkkinä esittelen tavan, jolla opettelin 12 aivohermon nimet englanniksi. Lista on siis tämän näköinen:

 1. olfactory nerve – hajuhermo
 2. optic nerve – näköhermo
 3. oculomotor nerve – silmän liikuttaminen
 4. trochlear nerve – silmän liikuttaminen
 5. trigeminal nerve – kasvojen tunto
 6. abducens nerve – silmän liikuttaminen
 7. facial nerve – kasvojen motoriikka
 8. vestibulocochlear nerve – tasapaino- ja kuulohermo
 9. glossopharyngeal nerve – nielun toiminta
 10. vagus nerve – sisäelinten toiminnan säätely
 11. accessory nerve – niskan lihasten toiminnan säätely
 12. hypoglossal nerve – kielen motoriikka

Päätin asettaa muistipalatsin reitin kulkemaan vanhalle yläasteelle. Loin siis reitin pisteet ja mielikuvat jokaisen hermon nimestä. Tältä lopputulos suurin piirtein näyttää:

Reitin ensimmäinen paikka on koulun piha, johon kuvittelin vanhan savuttavan tiilitehtaan. Seuraavaksi kuvittelen kulkevani etuovista sisään, ja näin heti tuulikaapissa valtavan silmäksi pukeutuneen kaverin. Reitin kolmas piste sijaitsee koulun auditoriossa, jonka lavalle kuvittelen oudon 1800-luvun mekaanisen koneen, jossa pyörät liikkuu, ja savu nousee. Neljäntenä reitillä on ruokalan edessä olevassa kioskista löytyvä trukkilava. Viidentenä paikkana on ruokala, jossa tarjoilulinjastolla on kolme jalokiveä (gem). Kuudes piste on käytävällä oleva yläosattomissa oleva six-packin omaava vanha matematiikan opettajani, seitsemäntenä kuvittelen iskeväni naamani palo-oveen niin, että siihen jää naamani kuva aivan kuin sarjakuvissa. Kahdeksas piste on koulun yläkerran käytävässä harhaileva kokki, jolla on päällään kirkkaan punaiset liivit. Yhdeksäntenä kuvittelen ruotsin luokassa olevan ruotsin opettajani, jonka kaula jostakin syystä hohtaa keltaisena. Kymmenentenä on vuorossa koulun kirjastossa oleva valtava manuaalinen vaaka, yhdentenätoista historian luokassa helposti lähestyttävä historian opettajani. Viimeisenä reitin määränpäänä on liikuntasali, jossa juoksen kieli vyön alla.

Näin kirjoitettuna tämä koko tarina kuulostaa kyllä todella oudolta :D. Mutta uskokaa pois, tämän reitin avulla sain tämän luettelon opeteltua ulkoa

 1. paljon nopeammin, ja
 2. paljon pysyvämmin,

kuin jos olisin vain päntännyt luetteloa alusta loppuun raa’asti.

Lue myös: Case study: Kuinka opiskelen lääkiksessä

Vinkkejä muistipalatsiin

Kuten aiemmin sanottua, niin erittäin tärkeää on muistipalatsin reitin valinnassa se, että se on itselle tuttu. Lisäksi tärkeää on valita itselleen merkityksellisiä mielikuvia opeteltavista asioista. Mielikuvat voivat liittyä jotenkin opiskeltavaan sanaan (kuten esimerkissäni), tai vaikka toimintaan.

Muistipalatsin luotuaan tärkeää on käydä reitti huolella läpi muutamaan otteeseen ja varmistaa, että muistaa jokaisen reitin pisteen. Lisäksi aikavälikertauksen oppien mukaisesti reitti tulisi kerrata aina välillä myös opiskelun jälkeen, jotta se myös pysyisi muistissa.

Lue lisää: Aikavälikertaus – Kertaa kuin pro

Vaikka tekniikka saattaa kuulostaa vaikealta, lupaan, että sen kokeilu kannattaa! Ainakin itselläni siitä on ollut verraton apu lääkiksessä pärjäämiseen. Tekniikka voi aluksi tuntua vaikealta, mutta harjoittelu tekee mestarin myös tässä asiassa.

3 tärkeintä opiskelutekniikkaa

Liittymällä Opiskelukoulun sähköpostilistalle saat ilmaiseksi e-kirjan ”3 tärkeintä opiskelutekniikkaa, joita ei koulussa kerrota”!

Tietosuojaseloste

Opi enemmän ja nopeammin

Case study: kuinka opiskelen ulkoa uusia asioita (muistipalatsi)
Jaa tämä sivu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun