Onko opiskelu tylsää? Näillä vinkeillä muutat tilanteen

opiskelu tylsää

Jos ollaan rehellisiä, niin varmasti jokainen opiskelija on joskus kohdannut kurssin tai oppiaineen, joka ei kiinnosta yhtään. Pahin opiskelimotivaation tappaja on, että opiskelu on tylsää. Päällimmäisenä oppitunneilla saattaa olla ajatus siitä, että kuinka turhaa se on. Miten opiskelusta voisi tehdä mukavampaa?

Minulla ei valitettavasti ole tarjolla ihmelääkettä, mutta on olemassa monia keinoja, jotka saattavat auttaa.

1. Muuta ajattelutapaasi

Psykologiassa on huomattu, että ihmiset voidaan jakaa ajattelutapansa perusteella kahteen kategoriaan: Ihmisiin, joilla on muuttumattomuuden asenne (fixed mindset) ja heihin, joilla on kasvun asenne (growth mindset). Muuttumattomuuden asenteen omaavat ihmiset ajattelevat, että heidän ominaisuutensa ja mielenkiinnon kohteensa ovat muuttumattomia. Näin ollen jos jokin oppiaine tuntuu tylsältä, tarkoittaa se, että se ei vain sovi sinulle.

Ihmiset, joilla asenne on kasvuorientoitunut, pyrkivät kehittymään ja kehittämään itseään paremmaksi. Jos jokin kurssi tuntuu tylsältä, kasvun asenne kannustaa miettimään, miksi näin on: Onko se liian vaikeaa tai helppoa, vai etkö usko tarvitsevasi sitä missään koskaan? Näihin kysymyksiin löydät vastauksia netistä ja vaikka opettajalta rohkeasti kysymällä.

Jos tunnistit itsesi muuttumattomuuden asenteessa, niin mikä avuksi? Ajattelutapaa voi muuttaa monella eri tavalla, mm. hyväksymällä epätäydellisyyden, pohtimalla elämän merkitystä ja keskittymällä lopputuloksen sijaan itse prosessiin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että ajattelutavan muuttaminen on pitkä ja työläs prosessi, joten mitään yhdessä päivässä tapahtuvaa “valaistumista” ei kannata odottaa.

Lue lisää: Kasvun asenne parantaa opiskelumotivaatiota ja auttaa vastoinkäymisissä

2. Opiskele muiden kanssa

Muiden ihmisten kanssa opiskelu on kaksiteräinen miekka: Toisaalta se tekee opiskelusta mielekkäämpää ja saattaa tukea opiskelua. Lisäksi se saattaa tarjota juuri sopivasti sosiaalista painetta, mikä motivoi opiskelemaan. Toisaalta se saattaa myös haitata oppimista. Näin ollen oikeiden opiskelukavereiden löytäminen on kaiken a ja o. Paras opiskelukaveri ei välttämättä ole paras ystävä, sillä hänen kanssaan juttu saattaa lähteä raiteeltaan nopeasti.

Toisten kanssa opiskelusta parhaimman hyödyn saa silloin, kun molemmat (tai koko ryhmä) ovat suurin piirtein samalla tasolla. Ennen tapaamisia kannattaa sopia, mihin aiheisiin tutustutte jo ennakkoon tapaamista varten. Tapaamisissa voitte selvittää epäselviksi jääneitä kohtia, ja kuulustella toisiltanne opittavia asioita.

3. Palkitse itsesi opiskelusta

Jos opiskelu on tylsää, ongelma on tyypillisesti motivaation puutteessa.

Motivaatio jaetaan psykologiassa monesti kahteen kategoriaan, sisäiseen ja ulkoiseen. Sisäisessä motivaatiossa aihe kiinnostaa itsessään, ja oppiminen on itseisarvo. Ulkoisesta motivaatiosta kyse on silloin, kun opiskelua motivoidaan palkintojen saamisen tai rangaistuksien välttämisen avulla.

Näistä kahdesta sisäinen motivaatio tuo parempia oppimistuloksia, mutta sisäistä motivaatiota ei ole aina helppoa kehittää. Siksi joskus myös palkitseminen voi olla hyvä idea.

Palkinto voi olla mitä vaan, mistä pidät: herkkuja, pelin pelaaminen, kuuma kylpy tai jakso lempisarjaasi Netflixistä opiskelun jälkeen.

Lue lisää: Onko motivaatio kateissa? Näillä 5 vinkillä löydät sen

4. Kokeile pelillistää opiskelua

Pelillistäminen on tehokas keino tehdä opiskelusta mielenkiintoisempaa. Tapoja on monia: esim. Quizlet muistikorttisovellus tarjoaa monia muistikorttien opiskeluun tarkoitettuja mielenkiintoisia pelejä. Myös kielten opiskeluun on kehitetty monia pelejä, kuten Duolingo.

Opiskelua voi pelillistää myös ilman erityisiä sovelluksia. Voit esimerkiksi ottaa opiskellessasi aikaa, kuinka kauan pystyt opiskelemaan ilman, että katsot puhelintasi. Tavoitteena on tietysti aina voittaa aikaisempi ennätys.

5. Opeta asia muille

Asian opettaminen tuo opiskeluun hieman vaihtelua ja se antaa sinulle osviittaa siitä, kuinka hyvin osaat asian. Parhaassa tilanteessa voit opettaa asiaa aidolle yleisölle, mutta tarvittaessa voit osoittaa puheesi vaikka pöytälampullesi! Tärkeintä on, että yrität sanallistaa oman ymmärryksesi asiasta.

3 tärkeintä opiskelutekniikkaa

Liittymällä Opiskelukoulun sähköpostilistalle saat ilmaiseksi e-kirjan ”3 tärkeintä opiskelutekniikkaa, joita ei koulussa kerrota”!

Tietosuojaseloste

Opi enemmän ja nopeammin

Onko opiskelu tylsää? Näillä vinkeillä muutat tilanteen
Jaa tämä sivu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun