Miksi opiskelutaidot ovat tärkeitä?

opiskelutaidot

Koko Opiskelukoulun idea pyörii opiskelutaitojen kehittämisen ympärillä. Erinomainen kysymys onkin, että miksi: Ovatko opiskelutaidot todella niin tärkeitä ja miksi niitä pitäisi kehittää. 

Saatat ajatella, että “enköhän osaa opiskella jo tarpeeksi hyvin, kun tänne asti on päästy”, tai sitten “olenhan opiskellut koulussa jo ties kuinka kauan, kyllä minä osaan opiskella ja tiedän, mikä opiskelutyyli sopii minulle”.

Ja tottahan se on, jos opiskelija ei osaa opiskella, ei hän pitkälle pötkikään.

Mutta pointtini on se, että opiskelutaidot ovat taito siinä missä jalkapallon pelaaminenkin, ja sitä voi kehittää. Uskaltaisin väittää, että kukaan ei ole keksinyt itselleen vielä täydellistä tapaa opiskella.

Toinen pointtini on, että monet uskomuksemme opiskelusta eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Esimerkiksi psykologian tutkimusyhteisön konsensus on ollut jo toistakymmentä vuotta, että opiskelutyylit ovat myytti. Tästä huolimatta monet uskovat, että ovat esim. auditiivisesti tai visuaalisesti oppivia. Opiskelemalla opiskelutaitoja ei tarvitse enää turvautua omaan näppituntumaan siitä, mikä toimii ja mikä ei. Kognitiivisessa psykologiassa on oppimista tutkittu jo yli sata vuotta, ja sinä aikana on muodostunut varsin selvä kuva siitä, mitä oppiminen prosessina on. Ja mikä meille opiskelijoille vielä tärkeämpää, miten ihminen oppii tehokkaasti.

Lue myös:
Aktiivinen oppiminen on paras opiskelustrategia
Aikavälikertaus – Kertaa kuin pro

Miksi tehostaa opiskelua?

Toisaalta voidaan kyseenalaistaa, miksi kaiken pitäisi aina olla optimaalista. Jos joku “visuaalisesti” oppiva yksinkertaisesti tykkää lukea oppikirjoja ja opiskella sillä tavalla, miksi hänen pitäisi muuttaa rutiinejaan? Eikö riitä, että oppii tarpeeksi hyvin?

Tavoitteenani ei ole kouluttaa kaikista opiskelijoista kympin tyttöjä ja poikia. Tavoitteenani on, että opiskelu olisi kullekkin mahdollisimman nopeaa.

Miksi?

No, olkaamme rehellisiä: Opiskelu ei ole aina mukavaa.

Itselleni opiskelussa parasta on, kun ymmärtää jotain aiva uutta. Se oivaltamisen riemu.

Valitettavasti opiskelu ei kuitenkaan ole pelkästään sitä. Suurin osa opiskelusta on yksinkertaisesti asioiden ulkoa opettelemista. Eikä siinä, onhan se tärkeää. Ainakaan omasta mielestäni se ei kuitenkaan ole kauhean kivaa.

Siksi haluan tehdä siitä itselleni mahdollisimman nopean ja kivuttoman toimenpiteen.

Kirjoittaessani tätä artikkelia minulla on anatomian tentti muutaman päivän päästä. Toisin kuin kanssaopiskelijani, en ole tällä hetkellä hautautuneena anatomian oppikirjojen alle kirjastossa. Minun ei tarvitse paniikkipäntätä muutamaa päivää ennen koetta, sillä olen tehnyt asian itselleni helpoksi ja käyttänyt opiskelussani tehokkaita opiskelutekniikoita. Olen saavuttanut hyvät tulokset, mutta ajallisesti paljon pienemmällä panostuksessa kuin opiskelukaverini.

Tämä on itselleni se suurin syy, miksi kiinnostuin opiskelutaidoista ylipäänsä: En halua omistaa koko elämääni koululle. Haluan samalla myös harrastaa, sosialisoitua ja elää elämääni ilman, että koulu imee kaiken liikenevän ajan.

Kun oma opiskelutekniikka on kunnossa, tämä on mahdollista. Tehokkailla opiskelutaidoilla voi saada samanlaisia tuloksia kuin aikaisemmin, mutta vain murto-osalla siitä ajasta. Näin aikaa jää enemmän muuhun elämään.

Opiskelutaidot

Mielestäni opiskelutaidot ovat tärkein yksittäinen taito, mitä koulussa voi oppia. Sitä kun voi soveltaa kirjaimellisesti kaikkien muiden taitojen ja tietojen oppimiseen.

Mielestäni on siis harmi, ettei nykyisessä koulujärjestelmässä oikeastaan kerrota opiskelijoille, minkälaisia opiskelutekniikoita pitäisi käyttää. Tai jos kerrotaan, niin sitten kerrotaan opiskelutyyleistä, joita todella ei ole olemassa…

Näin ollen meille opiskelijoille jää vain yksi vaihtoehto: meidän täytyy itse selvittää, mitä nykyinen tiede tietää oppimisesta ja kuinka sitä tietoa voidaan soveltaa omaan opiskeluun. Tämän vuoksi loin Opiskelukoulun.

3 tärkeintä opiskelutekniikkaa

Liittymällä Opiskelukoulun sähköpostilistalle saat ilmaiseksi e-kirjan ”3 tärkeintä opiskelutekniikkaa, joita ei koulussa kerrota”!

Tietosuojaseloste

Opi enemmän ja nopeammin

Miksi opiskelutaidot ovat tärkeitä?
Jaa tämä sivu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun