Miten opiskelutekniikoiden soveltaminen omaan elämään onnistuu?

opiskelutekniikoiden soveltaminen

Tällä kertaa pohdin yleisemmällä tasolla omien opiskelutottumusten muuttamista. Olen Opiskelukoulussa esitellyt valtavan liudan erilaisia opiskelutekniikoita (mm. aktiivinen oppiminen, aikavälikertaus, muistikortit, muistiinpanot, lukusuunnitelmat, asian työstäminen, opiskelun sekoittaminen, kaksoiskoodaus, muistisäännöt… lista vain jatkuu ja jatkuu :D). Opiskelutekniikoiden soveltaminen omaan elämään on sen sijaan jäänyt vähemmälle huomiolle.

En yhtään ihmettele, jos joku lukijoistani ahdistuu tästä tekniikoiden hyökyaallosta. Mistä lähteä liikkeelle? Miten omia opiskelutottumuksia voi parhaiten muuttaa? Nämä ovat kysymyksiä, joita lähden tänään pohtimaan.

Itsetutkiskelu

Lähde liikkeelle siitä, että seuraat omia opiskelurutiinejasi. Yritä seurata itseäsi niin objektiivisesti ja ennakkoluulottomasti kuin mahdollista. Voit miettiä mm. seuraavia kysymyksiä:

1. Opiskelun määrä

Kuinka kauan yleensä opiskelet päivässä? Opiskeletko myös viikonloppuisin, ja kuinka usein pidät opiskelusta lomaa?

2. Opiskelun laatu

Koetko käyttäväsi opiskeluaikasi tehokkaasti? Saatko koulussa hyviä tuloksia ajalliseen panostukseesi nähden? Pystytkö keskittymään opiskeluun vai tapahtuuko opiskelu “puoliteholla”?

Lue myös: Miksi opiskelutaidot ovat tärkeitä?

3. Omat tavoitteet

Kuinka tyytyväinen olet omiin opiskelurutiineihisi tällä hetkellä? Koetko, että käytät nykyään liikaa vapaa-aikaa opiskeluun, ja haluaisit samanlaisia tuloksia vähemmällä ajalla? Vai kenties tavoitteenasi on korottaa arvosanojasi, ja olet valmis panostamaan koulutyöhön enemmän aikaa ja/tai energiaa?

Lue lisää: Onnistunut tavoitteiden asettaminen: SMART-tekniikka

Selvittämällä vastaukset näihin kysymyksiin kirkastat myös itsellesi, miten haluat kehittyä.

Parhaat opiskelutekniikat

Oppimispsykologian tutkimuksessa nousee kaksi opiskelutekniikkaa ylitse muiden: aktiivinen oppiminen sekä aikavälikertaus (Dunlosky ym. 2013). Opiskelutekniikoiden soveltaminen kannattaa aloittaa pohtimalla, miten näitä kahta tekniikkaa voisit sovittaa omaan opiskeluusi parhaiten.

Oman kokemukseni mukaan nämä kaksi pystyy yhdistämään helpoiten käyttämällä opiskelussa muistikortteja. Muistikorttien teko saattaa kuitenkin olla työlästä, joten kannattaa harkita, voisiko sinun tavoitteisiisi sopia jokin muu tapa. 

Opiskelusta ei kannata tehdä liian monimutkaista: Yksinkertaisimmillaan siihen ei tarvita muuta kuin oppikirja. Jokaisen lukemasi kappaleen jälkeen voit sulkea kirjan ja yrittää palauttaa mieleen kappaleen asiat. Lopulta tarkista, kuinka hyvin muistit, ja jatka seuraavaan kappaleeseen. Kunhan vielä kertaat kappaleet vielä myöhemmin uudelleen, et tarvitse opiskelurutiiniisi enää mitään muuta.

Muista, ettei uusien opiskelutekniikoiden omaksuminen ole ainoa tapa parantaa opintomenestystä. Jos sinulla on vaikeuksia keskittymisessä, harrastat prokrastinaatiota tai kärsit stressistä tai ahdistuksesta, niin ratkaisujen löytäminen näihin ongelmiin tukevat opiskeluasi. Voit myös mm. kehittää opiskeluympäristöäsi paremmaksi tai panostaa oppitunteihin aiempaa enemmän.

Lue lisää:

Rutiinien muuttaminen

Usein muutosta parempaan ei estä tiedon puute, vaan rutiinien muuttamisen vaikeus. Tämän tietää jokainen, joka on joskus yrittänyt elämäntapamuutosta. Miten opiskelurutiinien muutoksessa siis onnistuu?

1. Aloita pienestä: Älä muuta kaikkea kerralla, vaan ota rutiineihisi mukaan uusia asioita vähän kerrallaan. 

2. Ole sinnikäs: uusien taitojen harjoittelu ei ole koskaan helppoa, eikä opiskelutaidot eroa tässä asiassa muista taidoista mitenkään. Muista, että muutos on aina haastavaa, eikä toivomasi tulokset välttämättä näy heti.

3. Toimi kuin tiedemies: seuraa omia oppimistuloksiasi. Testaa ennakkoluulottomasti uusia opiskelutekniikoita ja testaa niiden tehokkuutta. Jos ne eivät toimi yhtä hyvin kuin aiempi tekniikkasi, hylkää ne.

Lue lisää: Kuinka luoda tapa, joka kestää: 9 tieteen tukemaa vinkkiä

Lähteet:

Dunlosky, J., Rawson, K. A., Marsh, E. J., Nathan, M. J., & Willingham, D. T. (2013). Improving Students’ Learning With Effective Learning Techniques: Promising Directions From Cognitive and Educational Psychology. Psychological Science in the Public Interest, 14(1), 4–58. https://doi.org/10.1177/1529100612453266

3 tärkeintä opiskelutekniikkaa

Liittymällä Opiskelukoulun sähköpostilistalle saat ilmaiseksi e-kirjan ”3 tärkeintä opiskelutekniikkaa, joita ei koulussa kerrota”!

Tietosuojaseloste

Opi enemmän ja nopeammin

Miten opiskelutekniikoiden soveltaminen omaan elämään onnistuu?
Jaa tämä sivu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun