Estääkö opiskeluympäristö sinua opiskelemasta niin tehokkaasti, kuin haluaisit? Vai tuntuuko sinusta, että käyttämäsi opiskeluympäristö on “ihan ok”, mutta olet kiinnostunut tavoista, joilla voit tehdä oppimisesta helpompaa?
Kummin päin tahansa, opiskeluympäristön parantaminen kannattaa. Se on yksi harvoista asioista, jotka aidosti parantavat oppimista ilman, että se vaatii ylimääräistä tahdonvoimaa (vrt. aktiivinen oppiminen). Siitä kannattaa ottaa siis kaikki irti.
Mitä asioita pitää siis ottaa huomioon silloin, kun rakentaa itselleen ideaalista oppimisympäristöä? Tässä 7 parasta vinkkiä (+1 bonus):
1. Rajoita häiriötekijöitä
Häiriötekijöiksi luokitellaan kaikki ne asiat, jotka häiritsevät opiskeluasi. Näin ollen ne saattavat olla eri ihmisille aivan erilaisia: Joku häiriintyy jo hiljaisesta puheensorinasta kirjastossa, kun toinen häiriintyy rikkoutumattomasta hiljaisuudesta!
Nyrkkisääntö on siis selvittää, minkälainen ympäristö sopii itselleen parhaiten, ja pitäytyä siinä.
Toinen asia, mikä ympäristöstä kannattaa huomioida, on sen tunnelma (jos samassa huoneessa on muita ihmisiä): Oli tunnelma sitten keskittynyt, stressaantunut tai rauhaton, sen vaikutukset näkyy myös omassa opiskelussasi.
2. Käytä elektroniikkaa viisaasti
Älypuhelimet ovat ehkä kaikkein vaarallisin yksittäinen häiriötekijä: On niin luonnollista katsoa uusimmat snäpit ja viestit puhelimesta joka viides minuutti, että houkutuksen vastustaminen saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä.
Vähentääksesi houkutusta kaikki keinot ovat sallittuja: Laita puhelin lentotilaan, ilmoitukset pois päältä, piilota se pois silmistä tai vie se jopa eri huoneeseen.
Ehkä tärkeintä on aikatauluttaa itselleen opiskelutaukoja, esim. puolen tunnin välein, jolloin saat luvan kanssa räplätä puhelintasi. Kun etukäteen tietää, milloin on taas “lupa” katsoa puhelintaan, erossaolon kestää helpommin.
Puhelinta voi itseään myös käyttää keskittymisen tehostamiseen: esim. Forest - Stay Focused- niminen sovellus auttaa keskittymään vaikka opiskeluun.
3. Luo opiskelurutiini
Tee jokin tietty “rituaali” aina ennen kuin aloitat opiskelun. Se voi olla mitä tahansa: pöydän siivoaminen, puhelimen kätkeminen, opiskeluhatun päähän laittaminen (:D). Rituaalin suorittaminen itsessään valmistaa sinua “opiskelumoodiin” ja auttaa keskittymään olennaiseen.
Logiikka on sama kuin esim. ennen nukkumaanmenoa tehtävissä rutiineissa. Hampaiden pesu, vaatteiden vaihto jne. kaikki “valmistavat” mieltäsi nukahtamaan. Käytä tätä samaa keinoa myös opiskelussa.
Lue lisää: Kuinka luoda tapa, joka kestää: 9 tieteen tukemaa vinkkiä
4. Opiskele ryhmässä (mutta vain tietyin ehdoin)
Ryhmässä opiskelulla on paljon etuja: Toiset voivat korjata väärinymmärryksiä, saat nopeasti apua silloin kun sitä tarvitset ja opettamalla muita opit hallitsemaan myös itse aiheen paremmin.
Vaarana on kuitenkin, että opiskelu saattaa jäädä toissijaiseksi kuulumisten vaihtamisen ja yleisen jutustelun alle.
Avain ryhmän onnistumiseen onkin siinä olevat henkilöt: Opiskele vain sellaisten ihmisten kanssa, jotka pysyvät aiheessa ja ovat tuotteliaita. Parhaat kaverit ei siis välttämättä ole parhaat opiskelukaverit.
Toisekseen kannattaa etukäteen suunnitella tarkkaan, mitä ryhmän agendalla milloinkin on. Tule tapaamisiin valmiiden kysymysten kanssa, ettei yhdessäopiskelua tarvitse kuluttaa kirjan lukemiseen.
5. Pidä opiskeluympäristö siistinä
Opiskelit sitten kirjastossa tai omassa huoneessasi, pidä opiskelupaikka aina siistinä. Siisti opiskeluympäristö mahdollistaa täyden keskittymisen opiskeluun. Siivouksen jälkeen pöydällä saattaa lojua vielä kasa epämääräisiä papereita ja lehtisiä. Jaa ne kolmeen pinoon:
- Tärkeät paperit, joita tarvitset opiskelussa
- Tärkeät paperit, joita et tarvitse opiskelussa
- Roskat
Sen jälkeen 3. ryhmän paperit voi laittaa roskiin ja 2. ryhmän paperit säilöä sinne, mihin ne kuuluvat.
6. Valitse yksi opiskelupaikka
Pyhitä yksi paikka pelkästään opiskelulle. Jos opiskelet oman huoneen työpöydän ääressä, älä vietä siinä muuten aikaasi. Näin saat itsesi ehdollistettua “opiskelumoodiin” aina, kun menet opiskelupisteellesi (katso myös 3. kohta).
7. Tiedosta konteksti-riippuvainen muisti
Konteksti-riippuvainen muisti tarkoittaa sitä, että ihmiset muistavat paremmin opiskeltuja asioita siellä, missä oppiminen on tapahtunut.
Lue lisää: Miten muisti toimii osa 2: Koodaus
Mitä tästä havainnosta sitten seuraa?
- Muokkaamalla omaa opiskeluympäristöä samanlaiseksi kuin luokkahuonetta, on sinulla paremmat mahdollisuudet muistaa oppimasi asiat myös kokeessa. Tässä on tietysti rajoituksensa, mutta käy läpi kaikki viisi aistia: yritä imitoida opiskelupisteessäsi koeympäristön ääniä (tai hiljaisuutta), näköä, tuntoa, hajuja ja makuja.
- Kokeessa, kun olet unohtanut jonkin oppimasi asian, pelkkä oman opiskelupisteen muisteleminen saattaa herättää unohtuneen muiston uudestaan henkiin.
- Vähennä konteksti-riippuvaisen muistin vaikutuksia opiskelemalla joskus myös jossain muualla, kuin omassa opiskelupisteessäsi: Tämä rikkoo kontekstin ja oppimisen välistä suhdetta ja tekee oppimisesta pysyvämpää. Kuitenkin suurin osa opiskelusta pitäisi tapahtua samalla paikalla “opiskelumoodiin” ehdollistumisen tuomien hyötyjen takia (katso kohta 6).
8. Bonus: Auttaako musiikin kuuntelu oppimista?
Se riippuu henkilöstä ja opittavasta asiasta.
Rauhallisella musiikilla on todettu olevan hyötyä opiskelussa:
- Rauhallinen musiikki saattaa vähentää opiskelustressiä ja -ahdistusta
- Musiikki saattaa parantaa keskittymiskykyä nostamalla motivaatiota ja parantamalla mielialaa
- Korkea mieliala vaikuttaa myös muistamiseen: mitä paremmalla tuulella ihminen on, sitä paremmin hän muistaa ja oppii uusia asioita
Toisaalta sillä on myös haittansa:
- Musiikki haittaa intenssiivistä keskittymiskykyä vaativan tehtävän, vaikka sanojen ulkoa opettelun, tehokkuutta
- Sanoja sisältävien laulujen kuuntelu saattaa häiritä lukemista ja kirjoittamista
- Opiskelijoiden välillä on paljon eroja: Joku ei pysty keskittymään ilman musiikkia, joku tarvitsee täyden hiljaisuuden.
- Jos opiskelee aina musiikki korvilla, saattaa hiljaisessa koetilanteessa muisti olla heikompi (katso kohta 7).
Syvemmin musiikin kuuntelun etuja ja haittoja käydään läpi täällä.