Pikalukeminen on ollut jo jonkin aikaa pinnalla kaikissa tuottavuuspiireissä. Ja ymmärtäähän sen: pikalukeminen lupaa, että kuka tahansa voi oppia kaksinkertaistamaan tai jopa kolminkertaistamaan oman lukunopeutensa pienellä harjoittelulla. Ja vielä niin, että tekstin ymmärrys ei kärsi.
Valitettavasti viimeaikaisten tutkimuksien valossa pikalukemisen lupaukset näyttävät lähinnä turhilta toiveilta.
Mitä pikalukeminen on
Aluksi käydään läpi, mitä pikalukemisella oikein tarkoitetaan.
Lukemisprosessi voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen (lähde Ylen artikkeli):
- Silmän liike eli sakkadi: Silmä liikuttaa tarkan näkemisen aluetta pitkin tekstiä sakkadien eli nopean liikkeen pakettien verran. Keskimäärin yksi sakkadi kestää 0,25 sekuntia.
- Sanaan pysähtyminen eli fiksaatio: Sakkadin jälkeen silmä pysähtyy ja rekisteröi fiksaatiopisteen ympärillä olevat sanat. Fiksaatiopiste on silmän tarkan näön alueella keltatäplässä.
- Ymmärrys: Sanojen merkitys siirtyy työmuistista säiliömuistiin ja liittää uuden tiedon aiemmin opittuun
Pikalukemisessa lukemista nopeutetaan tekemällä lukemisprosessin vaiheista nopeampia. Tapoja tähän on monia:
- Silmän liikettä yritetään nopeuttaa ohjaamalla sitä esimerkiksi kynällä
- Fiksaatiopisteiden välejä yritetään suurentaa, jotta yhdellä fiksaatiolla voidaan prosessoida enemmän sanoja. Tavoitteena on käyttää hyödyksi myös ääreisnäköä tarkan näön lisäksi.
- Joskus lukiessa palataan takaisin lukemaan jo luettua asiaa: pikalukemisessa tästä päästään eroon kynäohjauksella
- Monesti tekstiä lukiessa lukija ikään kuin lukee sitä päässään ääneen. Tämä subvokalisaatio hidastaa lukemisnopeutta ja siitä pyritään pikalukemisessa eroon
Normaali ihmisten lukunopeus on n. 100-200 sanaa minuutissa. Pikalukeminen lupaa nostaa sitä 500:aan, jopa 1000 sanaan minuutissa.
Miksi pikalukeminen ei toimi
Vaikka pikalukeminen kuulostaa paperilla järkevältä ja se lupaa houkuttelevia asioita (lue kirja päivässä!), sen ehdottamat tekniikat lukemisen nopeuttamiseen eivät ole tieteen tukemia.
Tai siis, kyllähän näillä vinkeillä lukunopeutta pystyy nostamaan. Ongelma on siinä, että tekstin ymmärtäminen kärsii.
Ensinnäkin silmän liikkeen asiantuntija Keith Raynor kertoo, että yli 500 sanan lukeminen minuutissa on jo pelkästään silmän liikkeen ja fiksaation mekaanisen keston takia epätodennäköistä.
Pikalukeminen yrittää kiertää ongelman vähentämällä fiksaatiopisteiden määrää. Tässä ongelmana on anatomia: Silmän tarkan näön alueelle ei yksinkertaisesti mahdu määräänsä enempää sanoja. Eikä alueen kokoa ole mahdollista harjoittelemalla suurentaa.
Sen sijaan pikalukeminen yrittää käyttää lukemisessa ääreisnäköä. Esimerkiksi Tim Ferris suosittelee lukemaan montaa riviä kerrallaan käyttämällä ääreisnäköä hyödyksi. Loppupeleissä ongelmana on kuitenkin itse ymmärryksessä.
Työmuisti pystyy säilömään kerrallaan 3-5 “pakettia” tietoa. Jotta lukija pysyisi kartalla jokaisen rivin lauseista, täytyisi työmuistiin mahtua kaikkien rivien sisältö yhtä aikaa. Tieteessä ei yksinkertaisesti ole todisteita sille, että moinen olisi mahdollista.
Yksi pikalukemisen tekniikka on yrittää päästä irti subvokalisaatiosta, eli sanojen lukemisesta pään sisällä ääneen. Tutkimuksien mukaan subvokalisaatiolla on tärkeä rooli ymmärryksessä, sillä ilman sitä luetunymmärtäminen laskee dramaattisesti. Itse asiassa jopa pikalukemisen ammattilaiset harjoittavat subvokalisaatiota, he vain lukevat päässään tavallista nopeammin.
Toisaalta pikaluvussa yritetään välttää tekstissä takaisin päin palaamista. Psykologian erikoistutkija Johanna Kaakinen kuitenkin sanoo, että vaikeiden asioiden uudelleenlukeminen on tärkeä osa luetunymmärtämistä, eikä sitä pitäisi rajoittaa.
Loppujen lopuksi pikalukeminen näyttää nostavan lukemisen nopeutta vain lähinnä luetunymmärtämisen kustannuksella.
Voiko lukemisnopeutta nostaa heikentämättä luetunymmärtämistä?
Vaikka pikalukeminen ei toimisikaan, iloinen uutinen on, että lukemisnopeuttaan ja luetunymmärtämistä voi silti nostaa. Tutkija Elizabeth Schotterin mukaan taidokkaat lukijat pystyvät lukemaan 200-400 sanaa minuutissa (sanamäärä koskee englannin kielisen tekstin lukemista. Suomessa sanat ovat pidempiä, joten nuo luvut ovat yläkanttiin arvioituja) ilman pikalukemisen tekniikoita.
Näillä vinkeillä myös sinä voit nostaa lukunopeutta tinkimättä luetunymmärtämisestä.
lue lisää: 6 vinkkiä tehokkaampaan lukemiseen ja nopeampaan oppimiseen
1. Pidä taukoja
Yksi syy lukemisnopeuden hidastumiseen on, että mitä kauemmin tekstiä lukee, sitä vaikeampaa keskittyminen on. Tämän takia tekstissä pitää palata kohtuuttoman usein taaksepäin, mikä hidastaa lukemista.
Tätä nopeuden hidastumista voi välttää yksinkertaisesti pitämällä taukoja. Erikoistutkija Kaakinen vinkkaa, että lukemisen tauottaminen esimerkiksi puolen tunnin välein pitää mielen virkeänä ja lukeminen luistaa paremmin.
2. Lue paljon
Tutkija Elizabeth Schotter sanoo, että hyvät lukijat ovat kielellisesti muutenkin taidokkaita. Lisäksi heillä on itsellään laaja sanavarasto sekä he ovat muutenkin “kirjaviisaita”. Tämä on loogista, koska mitä helpompi tekstin aihe itselleen on, sitä nopeammin sen lukeminen sujuu (ja kääntäen: jos aihe on vaikea ja sanat outoja, myös tekstin lukeminen on hidasta).
Kaiken kaikkiaan lukemisessakin pätee, että harjoittelu tekee mestarin!
3. Pohjustaminen
Lukemista nopeuttaa se, että tietää, mitä tekstissä suurin piirtein sanotaan. Paljon lukemisen lisäksi tätä voi hyödyntää tutustumalla tekstiin ennen lukemista. Esimerkiksi oppikirjaa lukiessa hyvä vinkki on selailla luettavaa kappaletta, lukea väliotsikot, katsoa kuvat ja kuvatekstit ja niin edelleen. Kun tietää suurin piirtein, mistä teksti kertoo, on lukeminen helpompaa.
4. Lue aktiivisesti
Tämä viimeinen vinkki ei käsittele niinkään lukemisen nopeuttamista vaan luetunymmärtämisen parantamista. Loppujen lopuksi esimerkiksi oppikirjojen lukemisessa ymmärtäminenhän on nopeutta tärkeämpää, vai mitä?
Tekstin asioiden hallitsemista voi parantaa lukemalla aktiivisesti: Tee tekstistä itsellesi muistiinpanoja (älä kopioi sanasta sanaan, vaan muotoile asiat omin sanoin) ja joka kappaleen jälkeen sulje kirja ja selitä itsellesi, mistä siinä kappaleessa puhuttiin.
Lue lisää: Aktiivinen oppiminen on paras opiskelustrategia
Nämä vinkit toki hidastavat itse lukemisprosessia, mutta nopeuttavat luettujen asioiden omaksumista.