Tilanne on monelle tuttu: Tajuat, että huomenna on ruotsin sanakoe, etkä ole vielä yhtään ehtinyt opiskella sanoja etukäteen. Miten saisit sanat opiskeltua mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti?
Sanaston ulkoa opettelu on omanlaisensa oppimishaasteensa. Siinä hankaluutena on vieraan kielen sanojen merkityksettömyys: opiskelun tavoitteena on luoda niille merkitykset yhdistämällä ne oman kielen vastaavien sanojen kanssa.
Mutta miten tämä yhdistäminen onnistuu?
Tässä artikkelissa esittelen opiskelutekniikoita, joita voit hyödyntää sanakokeeseen opiskelussa erityisen hyvin.
Muistikortit
Suosittelen ehdottomasti tekemään sanoista muistikortteja ja opettelemaan sanat niiden avulla. Muistikortteja ei kuitenkaan tarvitse tehdä kaikista korteista, vaan vain niistä, joita et jo valmiiksi osaa.
Miten sitten tietää, mitä sanoja tietää? No, omaa tietämystään pitää tietysti ensin testata.
Parhaiten ja yksinkertaisimmin se onnistuu peittämällä sanalistasta toinen puoli ja testaamalla, osaako kääntää sanat oikein toiselle kielelle. Sanat kannattaa käydä läpi molempiin kieliin kääntäen.
Muistikortit voi tehdä ihan paperisena, tai sitten käyttää digitaalisia muistikortteja. Muistikorttisovelluksia on netissä monia, ja suosittelen, että valitset niistä vain yhden, jota käytät jatkossa kaikkien muistikorttien tekoon. Itse käytän Ankia, mutta esim. Quizlet toimii myös hyvin.
Muistikorttien etu opiskelussa on se, että ne sekoittavat sanojen järjestystä. Jos opiskelee pänttäämällä sanoja samasta listasta uudelleen ja uudelleen, on vaarana sanojen käännöksen sijaan sanojen järjestyksen oppiminen.
Lue lisää: Muistikortit – Opiskelijan salainen ase nopeaan oppimiseen
Tee-se-itse sanakoe
Muistikortit ovat erinomainen tapa opiskella sanoja, sillä ne ovat aktiivista oppimista, mikä on tutkitusti paras tapa opiskella asioita.
Lue lisää: Aktiivinen oppiminen on paras opiskelustrategia
Toinen tapa opiskella aktiivisesti on tehdä itselleen sanakokeen.
Kirjaa esim. kymmenen vaikeinta sanaa paperille ylös suomeksi. Sitten kun olet opiskellut sanat muistikorteilla, voit testata osaamistasi vielä tekemällä sanakokeen.
Tämän harjoituksen hyöty on siinä, että varmistat, että muistat myös sanan oikean kirjoitusasun. Muistikorteilla opiskellessa sanoja voi nimittäin opiskella huomaamattaan niin, että lausuu sanan ilman, että olisi varma sen kirjoitusasusta. Tämä ongelma on konkreettinen esim. ranskassa ja espanjassa, joissa kirjaimien päällä voi olla páinomerkkejä.
Sanojen käyttäminen
Sanat luovat syvemmän muistijäljen, jos harjoittelet sanojen opiskelun lisäksi myös käyttämään niitä. Varsinkin vaikeista sanoista kannattaa luoda esimerkkilauseita, jotka selventävät, miten sanaa voi oikeasti kielessä käyttää.
Jos et ole varma, miten sanaa voisi käyttää lauseessa, googlaamalla se selviää helposti.
Muistisäännöt
Sanojen opiskeluun kannattaa aina käyttää muistisääntöjä. Voit esimerkiksi tutkia sanan rakennetta: muistuttaako se jotakin muuta sanaa, tai onko siinä esim. tuttuja etu- tai takaliitteitä?
Voit luoda sanoista ja niiden käännöksistä myös mielikuvia. Esimerkiksi jos haluaisit oppia, että porkkana on englanniksi carrot, voisit kuvitella porkkanan muotoisen auton (kaara).
Viemällä muistisäännöt vielä askeleen pidemmälle, voit käyttää muistipalatsia tekniikkana, ja asettaa sanapareista syntyneet mielikuvat jonkin tutun reitin varrelle. Vaihtoehtoisesti voit luoda niistä jonkin hauskan tarinan.
Lue lisää: Lopeta pänttäys – muistitekniikat, joiden avulla muistat mitä tahansa
Kertaaminen
Haluan muistuttaa kertaamisen tärkeydestä. Vaikka opiskelisit uudet sanat kunnolla tänä iltana, ei se välttämättä tarkoita, että muistaisit ne virheettä huomenna sanakokeessa. Siksi onkin keskeistä, että kertaat sanakokeeseen tulevat sanat vielä samana päivänä, kun sanakoe on.
Jos olet tehnyt sanoista muistikortteja, kertaaminen on helppoa: Käyt vain kortit vielä uudestaan läpi. Toinen hyvä idea on jättää tee-se-itse sanakoke itsellesi tehtäväksi sanakoetta edeltäväksi aamuksi.
Lue myös: Aikavälikertaus – Kertaa kuin pro
Opiskelun parantaminen
Lopuksi on hyvä arvioida omaa opiskeluaan. Oletko tyytyväinen omaan taitotasoosi ja siihen, kuinka nopeasti opiskelit sanat? Mikä toimi, mikä ei?
Itselleen sopivia opiskelutekniikoita ei voi löytää muuten, kuin kokeilemalla. Jos siis tuntuu, että et ole täysin tyytyväinen nykyiseen opiskelurutiiniisi, uskalla muuttaa sitä ja kokeilla jotain muuta!