Tahdonvoiman tiede

tahdonvoima

Tahdonvoima voidaan määritellä tarkoittavan kykyä vastustaa lyhyen aikavälin houkutuksia saavuttaakseen pitkän aikavälin tavoitteita.

Tahdonvoima on yksi elämässä menestyvien ihmisten jakama piirre. Ilmankos se, sillä tahdonvoima mahdollistaa tehtävien tekemisen riippumatta siitä, kuinka paljon ihmistä asia motivoi.

Lue myös: Onko motivaatio kateissa? Näillä 5 vinkillä löydät sen

Tahdonvoimaa on psykologiassa tutkittu kauan, joten siitä tiedetään jo jonkin verran. Tässä artikkelissa esittelen joitakin tunnettuja tutkimuksia tahdonvoimasta. Lopussa annan vielä vinkkejä siitä, miten omaa tahdonvoimaa voisi kehittää.

Tahdonvoiman merkitys

Yksi psykologian historian tunnetuimmista tutkimuksista liittyy tahdonvoimaan. Kyseessä on Walter Mischelin 1972 toteuttama testi lapsilla. Testi oli yksinkertainen.

Lapselle kerrottiin, että he saavat valita: He voivat nauttia heti yhden vaahtokarkin, tai sitten odottaa kiltisti 15 minuuttia, jonka jälkeen he saisivat kaksi vaahtokarkkia. Odottaessaan lapset kuitenkin näkivät koko ajan vaahtokarkin, jonka syömistä heidän tuli vastustaa. Tutkimuksessa tutkittiin, kenen tahdonvoima riitti koko 15 minuutin ajan vastustamaan kiusausta.

Tutkimuksen nerokkuus oli siinä, että tutkijat seurasivat lasten menestymistä elämässään testin jälkeenkin. Havaittiin, että paremman tahdonvoiman omaavat lapset menestyivät elämässään muita lapsia paremmin, kun tutkittiin mm. terveyttä, koulutusta ja työtä.

Mischel päättelikin, että taito lykätä palkitsemista onkin hyödyksi elämässä monella eri tavalla.

Tahdonvoiman hiipuminen

Toinen kuuluisa tutkimus tahdonvoimasta on Roy Baumeisterin tutkimus tahdonvoiman luonteesta.

Tutkimuksessa oli kaksi osaa: ensin koehenkilöiden tuli yrittää vastustaa herkkujen syömistä. Toisessa osassa koehenkilöt tekivät kognitiivisia kykyjä mittaavia testejä.

Tutkimuksessa huomattiin, että ne, jotka kykenivät vastustamaan herkkujen syömistä, saivat huonompia tuloksia kognitiivisien kykyjen testissä.

Miten tämä tulos on selitettävissä?

Baumeister päätteli, että tahdonvoima on kuin lihas: Jos sitä käyttää liikaa, niin se väsyy, mikä näkyy kokonaisvaltaisesti kognitiivisissa kyvyissä.

Tahdonvoiman määrä

Tahdonvoima voi siis käyttämällä kulua. Mutta onko tahdonvoimaa olemassa jokin tietty määrä?

Jotkin tutkimukset viittaavat siihen, että siihen vaikuttaa ihmisen oma suhtautuminen tahdonvoimaan. Tutkija Veronika Jobin tutkimussarja on osoittanut, että ihmisen odotukset tahdnvoimasta luovat itseään toteuttavan ennusteen: Henkilöillä, jotka uskovat tahdonvoiman olevan rajallinen, tahdonvoima myös näyttäytyy rajallisena. Toisaalta he, jotka uskovat, ettei tahdonvoimaa voi kuluttaa loppuun, myös jaksavat jatkaa kauemmin eivätkä luovuta yhtä helposti.

Tahdonvoima on kuin lihas

Vaikka tutkimus on vielä käynnissä, niin yleinen konsensus näkyy tahdonvoiman olevan kuin lihas:

  1. Tahdonvoima kuluu, kun sitä käytetään
  2. Tahdonvoimaa voi harjoittelemalla lisätä

Näin ollen on monia tapoja, joilla tahdonvoimaa voi kehittää:

1. Terveet elämäntavat

Jotta mentaaliset kyvyt olisivat hyvässä terässä, täytyy myös kehon olla kunnossa. Tähän liittyy perinteiset terveet elämäntavat: riittävä liikunta ja uni sekä terveellinen ruokavalio ovat perustukset, joilla tahdonvoimaa on hyvä lähteä kehittämään.

Lue lisää:

2. Lepo

Samalla tavalla, kuin lihasta kehitetään vuorottelemalla treeniä ja lepoa, niin sama pätee myös tahdonvoimaan. Erityisen paljon tahdonvoimaa vaativan suorituksen jälkeen tarvitset lepoa ja resurssien tankkaamista. Näin vältät samalla myös burnoutin.

Lisäksi on tapoja, joilla saat vähennettyä vaaditun tahdonvoiman määrää:

3. Jaa tehtävä osiin

Joskus tahdonvoima on kadoksissa siksi, että pitäisi aloittaa jokin suuri mahdottomalta tuntuva projekti. Jakamalla projektin pienempiin osasiin teet siitä samalla myös helposti aloitettavamman. Pienen tehtävän aloittamiseen ei tarvitse niin paljoa tahdonvoimaa, kuin ison projektin.

4. Aseta oikeanlaisia tavoitteita

Samalla tavalla, kun mahdottoman suuret projektit ovat vaikeita, niin myös muuten vääränlaiset tavoitteet vaativat kohtuuttomasti tahdonvoimaa. Tavoitteiden suorittaminen helpottuu, kun tavoitteet on asetettu SMART-kriteerien avulla. Lisää SMART-kriteereistä voit lukea tästä: Onnistunut tavoitteiden asettaminen: SMART-tekniikka

5. Luo rutiineja

Loppujen lopuksi helpompaa on pysyä rutiineissa ja tehdä vanhoja tuttuja asioita, kuin tehdä jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Näin ollen, jos pystyt luomaan itsellesi hyviä rutiineja, tulee tehtävien suorittamisesta vähemmän tahdonvoimaa vaativia.

Lue lisää: Kuinka luoda tapa, joka kestää: 9 tieteen tukemaa vinkkiä

3 tärkeintä opiskelutekniikkaa

Liittymällä Opiskelukoulun sähköpostilistalle saat ilmaiseksi e-kirjan ”3 tärkeintä opiskelutekniikkaa, joita ei koulussa kerrota”!

Tietosuojaseloste

Opi enemmän ja nopeammin

Tahdonvoiman tiede
Jaa tämä sivu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun