Erilaiset tehtävätyypit ja vinkit niihin vastaamiseen kokeessa

tehtävätyypit

Olen kirjoittanut paljon kokeeseen valmistautumisesta jo aikaisemminkin. Tässä artikkelissa haluan kuitenkin käydä läpi, mitä vinkkejä voin antaa kokeeseen eri tehtävätyypit huomioiden.

Lue myös:
13 vinkkiä, kuinka suoriutua kokeesta kunnialla
Mitä tehdä, jos kokeeseen kertaaminen jää viime tippaan?

On nimittäin selvää, että neuvot monivalintatehtävään ovat varsin erilaisia, kuin vinkit esseetehtäviin.

Ennen eri tehtävätyypit huomioivia neuvoja haluan kuitenkin kertoa yleisiä vinkkejä, jotka toimivat tehtävästä riippumatta.

Vinkit kokeeseen tehtävätyypeistä riippumatta

  • Lue tehtävänanto tarkkaan: Liian usein opiskelijat vastaavat siten, miten haluaisi kysymyksen menevän, ei siten, mitä se oikeasti kysyy. Ole siis hyvin tarkkana siitä, mitä tehtävänannossa oikeasti lukee. Vinkki on klassikko ja aika lailla itsestään selvyys, mutta aina löytyy niitä sankareita, jotka vastaavat tehtävänannon vierestä.
  • Harjoittele vanhoilla tehtävillä: Olen aikaisemminkin kannustanut tekemään vanhoja koetehtäviä, jos sellaisia on saatavilla. Ne eivät pelkästään auta sinua hahmottamaan, minkälaisia tehtäviä kokeessa on. Ne ovat myös erinomainen tapa testata omaa osaamistaan.
  • Aktiivinen oppiminen + aikavälikertaus: Jokainen Opiskelukoulun artikkeleja jo pidemmän aikaa lukenut on varmasti kuullut puhuttavan aktiivisesta oppimisesta ja aikavälikertauksesta. Ne nyt vain ovat kaikkein tärkeimmät opiskelutekniikat, mitä opiskelija tarvitsee. Siksi mainitsen ne nyt tässäkin yhteydessä
  • Mieti kuin opettaja: Oppikirjaa selatessasi mieti, minkälaisia kysymyksiä voisit kurssin aiheista tehdä. Mistä aiheista on helppo keksiä kysymyksiä, mistä vaikeampi? Varmista, että osaat hyvin ainakin ne aiheet, joista on helppo tehdä tehtäviä. Niihin kuuluu mm. sanaselitykset, taulukot ja luettelot

Lue myös: 6 vinkkiä tehokkaampaan lukemiseen ja nopeampaan oppimiseen

  • Aloita helpoista tehtävistä: Kokeen alkaessa kannattaa heti aluksi silmäillä koe läpi. Kokeen tekeminen kannattaa aloittaa helpoimmista ja nopeimmin tehtävistä tehtävistä. Niistä saat helposti pisteitä ja niiden osaaminen nostaa itsevarmuuttasi vaikeampia tehtäviä varten.

Vinkit monivalintatehtäviin

  • Tehtävätyypit huomioon ottava kokeeseen valmistautuminen: Kiinnitä huomiota erityisesti nippelitietoihin, sanaselityksiin ja muihin monivalinnoilla helposti testattaviin asioihin.
  • Kiinnitä huomiota vaihtoehtojen sanavalintoihin: Esimerkiksi sanat “aina” tai “ei koskaan” ovat erityisen epäilyttäviä ja niihin tulisi suhtautua varauksella. Maailma on nimittäin poikkeuksia täynnä 😀
  • Lue aina kaikki vastausvaihtoehdot: Vaikka löytäisit heti oikean vaihtoehdon, varmista, ettei viimeisenä vaihtoehtona ole esim. “kaikki edellä mainitut”. Myös “ei mikään ylläolevista” on fraasi, johon tulee kiinnittää huomiota.
  • Karsi aluksi epätodennäköiset vaihtoehdot pois: Jos monivalinnassa on neljä vastausvaihtoehtoa, niin yleensä ainakin yksi niistä on todella helppo sulkea pois. Ideaalisti saat suljettua kaikki muut vaihtoehdot pois, paitsi yhden!
  • Uskalla muuttaa vastausta: Tutkimuksien mukaan opiskelijat saavat monivalinnasta parempia tuloksia, jos heitä kannustetaan epäilemään omia vastauksiaan ja uskaltamaan myös muuttamaan niitä. Jostakin syystä monet uskovat sen ensimmäisen ajatuksen olevan aina se oikea, eikä siksi halua vaihtaa sitä myöhemmin, vaikka se alkaisi epäilyttämään.
  • Jos vääristä vastauksista ei saa miinuspisteitä, varmista, että olet arvannut kaikkiin kohtiin edes jotakin. Jos vääristä vastauksista saa miinuspisteitä, laske todennäköisyyksiä:
    • Esimerkkinä tilanne, jossa oikeasta vastauksesta saa pisteen, väärästä menettää puoli pistettä. Jos tiedät, että oikea vastaus on varmasti toinen kahdesta vaihtoehdosta, niin kannattaa arvata. On nimittäin 50% todennäköistä, että saat pisteen, ja 50% todennäköisyydellä menetät puoli pistettä. Keskimäärin siis saat vastaamalla 0,25 pistettä. (jos todennäköisyyslaskut eivät ole juttusi, älä huoli. Pointti on vain se, että jos vaihtoehtoja on vähän, niin arvaus saattaa kannattaa myös silloin, kun väärästä vaihtoehdosta saa miinuspisteitä)

Vinkit lyhyihin vastauksiin

  • Huomioi tehtävätyypit: Lyhyissä vastauksissa voi olla mm. sanaselitysten kysymistä, ilmiöiden selittämistä ja esimerkkien esittämistä. Varmista, että nämä onnistuvat
  • Varmista, että hahmotat kokonaisuudet: Lyhyihin vastauksiin voi valmistautua käymällä esim. kappaleiden tiivistelmät sekä sanaselitykset läpi.
  • Varmista, että opettaja ymmärtää, että osaat: vaikka lyhyiden vastausten vastaukset ovat lyhyitä, niiden tehtävänä on näyttää opettajalle, että todella hallitset asiat.
  • Ole tarkkana ajan kanssa: Lyhyiden vastausten ja esseetehtävien kanssa ajankäyttö täytyy hallita. Älä jumiudu yhteen tehtävään liian pitkäksi aikaa, vaan jatka välillä muiden tehtävien parissa ja palaa takaisin, jos aikaa jää
  • Katso, kuinka monta pistettä tehtävästä saa: Jos kysymys on kolmen pisteen arvoinen, on luontevaa olettaa, että täydet pisteet saadakseen täytyy vastauksessa olla kolme pointtia. Jos tehtävästä saa vain muutaman pisteen, kirjoita vain lyhyt vastaus, ja usean pisteen tehtäviin vastaa pidemmin.

Vinkit esseetehtäviin

  • Ole tarkkana ajan kanssa: Lyhyiden vastausten ja esseetehtävien kanssa ajankäyttö täytyy hallita. Esseiden kanssa aika monesti loppuu, joten on hyvä idea jakaa ajankäyttöä jo etukäteen tehtävien kesken. Jos esimerkiksi sinulla on tunti aikaa kirjoittaa kaksi esseetä, niin varmista, että viimeistään puolen tunnin kohdalla siirryt toisen esseen kirjoittamiseen.
  • Oleta, ettei lukija tiedä aiheesta etukäteen: Selitä keskeiset käsitteet ja kirjoita, kuin selittäisit asiaa kaverillesi, joka ei ole kyseistä kurssia käynyt läpi. Näin osoitat opettajalle, että todella osaat asian.
  • Kiinnitä huomiota siihen, mitä kysytään:
    • Jos pyydetään selittämään, on hyvä idea taustoittaa ilmiötä. Lisäksi kannattaa eritellä syyt ja seuraukset toisistaan 
    • Analysoi/arvioi: Luo aiheesta kokonaiskuva ja yritä olla objektiivinen. Esitä mielipiteesi vain, jos sitä kysytään ja muista perustella se huolella!
  • Suunnittele vastaus etukäteen: Esseen kirjoittaminen helpottuu ratkaisevasti, ja lopputulos on parempi, jos hahmottelet sen rakennetta etukäteen. Mieti ainakin keskeisin argumenttisi ja sitä tukevat huomiot valmiiksi, ennen kuin alat vastaamaan.
  • Johdanto ja lopetus: Esseeseen on hyvä lisätä myös aiheeseen johdatteleva kappale, sekä johtopäätökset yhteenvetävä lopetuskappale.
3 tärkeintä opiskelutekniikkaa

Liittymällä Opiskelukoulun sähköpostilistalle saat ilmaiseksi e-kirjan ”3 tärkeintä opiskelutekniikkaa, joita ei koulussa kerrota”!

Tietosuojaseloste

Opi enemmän ja nopeammin

Erilaiset tehtävätyypit ja vinkit niihin vastaamiseen kokeessa
Jaa tämä sivu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun