Yhteishaku lähestyy – Mitä jos ei tiedä, mihin haluaa hakea?

yhteishaku

Oletko lukiolainen, joka ei ole vielä löytänyt itselleen kiinnostavaa alaa, tai niitä on liian monta? Ehkä olet peruskoulussa, etkä oikeastaan tiedä, haluatko lukioon vai ammattikouluun. Tai kenties opiskelet jo korkeakoulussa, mutta sinusta tuntuu, ettei nykyinen ala olekaan se oikea. Yhteishaku lähestyy, ja päätöksiä omasta tulevaisuudesta pitäisi tehdä. Miten voisi löytää itselleen oikean alan? 

Artikkeli koostuu kahdesta osasta. Ensin tavoitteena on löytää itseään kiinnostavia vaihtoehtoja. Toinen osa keskittyy siihen, miten näistä vaihtoehdoista voisi valita sen juuri itselleen parhaimman vaihtoehdon. Lopussa esittelen myös omia ajatuksiani siitä, jos ei pääsekään omalle alalleen, tai jos ala tuntuukin väärältä.

Kiinnostavien vaihtoehtojen löytäminen

Seuraavaksi esittelen erilaisia näkökulmia siihen, miten itselleen sopivia uravaihtoehtoja voisi keksiä. Suosittelen, että pohdit näitä kysymyksiä ajan kanssa ja kirjaat itsellesi ylös heränneitä ajatuksia. Samalla kannattaa tutustua itseään kiinnostavien alojen koulutukseen: Onko yhteishaku se väylä, jota pitkin opintoihin haetaan vai ei.

Aikaisemmat opinnot

Luonnollinen paikka aloittaa kiinnostavien aiheiden etsintä on miettiä omia opintoja. Missä aineissa olet ollut hyvä ja missä et? Mistä aineista olet pitänyt eniten ja mistä vähiten?

näistä pohdinnoista saa jo hyvän karkean kuvan siitä, minkälaiset alat voisivat sinulle sopia. Oletko kenties matemaattisesti, kielellisesti tai taiteellisesti orientoitunut? Ei haittaa, jos aikaisempien opintojen pohjalta ei vielä löydy sitä yhtä parasta alaa. Tässä kohtaa tavoitteena on ennen kaikkea rajata pois ainakin joitakin aloja.

Omat unelmat ja arvot

Seuraavaksi on hyvä idea tehdä hieman itsetutkiskelua: Missä kuvittelet itsesi 10 vuoden päästä? Haluatko asua maaseudulla, matkustella paljon, olla rikas, tehdä töitä osa-aikaisesti, toteuttaa itseäsi luovasti, vai kenties omistautua omalle perheelle? Haluatko arjen olevan tasaista ja turvallista, vai täynnä uusia kokemuksia? Näitä asioita kannattaa pohtia omaa uravalintaa ajatellen.

Toisaalta myös itselleen tärkeistä arvoista voi saada vihiä mielenkiintoisista alavaihtoehdoista. Jos ympäristö on sinulle tärkeää, niin järjestötoiminta, retkeilyala tai ympäristöön liittyvien teknologioiden kehittäminen voisi sopia sinulle. Ihmisarvosta ja -oikeuksista kiinnostuneet voisivat nauttia lakimiehen, sosiaalityöntekijän, lääkärin tai hoitajan ammateista. Terveyttä arvostavat voisivat löytää paikkansa personal trainerina, fysioterapeuttina tai ravitsemusterapeuttina (tässä on lueteltuna siis vain muutamia esimerkkejä. Erilaisia alavaihtoehtoja löytyy lisää vaikka kuinka paljon!)

Oma persoonallisuus ja omat taidot

Unelmien ja arvojen lisäksi kannattaa pohtia myös omaa persoonallisuuttansa sekä omia taitojaan. Tykkäätkö tehdä asioita yksin vai ryhmässä, oletko perfektionisti vai sinne-päin tekijä, oletko luova tai nautitko ongelmanratkaisusta?

Entä miten vietät vapaa-aikaasi? Tietokoneita ja koodausta harrastavalle tietotekniikka voi olla luonteva uravalinta. Paljon treenaavalle voisi sopia ryhmänohjaajan tai vaikka valmentajan työ. Myös luoville aloille hakeutuessa kiinnostus alaan on monesti kehittynyt harrastuksesta.

Oman alan valitseminen

Toivottavasti sinulla on tässä kohtaa jo jonkinlainen lista erilaisista aloista, jotka sinua voisi kiinnostaa. Seuraavaksi tarkoituksena on asettaa nämä alat tärkeysjärjestykseen. Tämä on tärkeää, sillä se auttaa sinua hahmottamaan, mihin suuntaan haluat elämääsi rakentaa. Jos suunnittelet hakevasi korkeakouluun tai ammattikouluun, niin yhteishaku vaatii valintojen laittamista tärkeysjärjestykseen.

Alojen työelämänäkymät

Kannattaa tutustua alojen työelämänäkymiin tarkemmin. Netistä löytyy hyvin paljon sekä kokemuskohtaista että tilastollista tietoa siitä, minkälaisia eri ammattien työ oikeasti on. Yksi ammattityytyväisyyteen vaikuttava tekijä on palkka. Sen suuruutta eri ammateissa voi vertailla palkkavertailupalvelun avulla. Eri ammattien työllisyysnäkymiin voi tutustua ammattibarometrin avulla. Toki kannattaa miettiä, mitkä tekijät ammatissa ovat niitä itselleen tärkeimpiä.

Muiden kokemukset

Muiden kokemukset voivat olla korvaamaton apu oman alan löytämisessä varsinkin, jos omasta lähipiirissäsi on sinua kiinnostavilla aloilla työskenteleviä. Heillä on ajankohtaisia ja totuudenmukaisia näkemyksiä ammatin vaativuudesta, siinä vaadittavista ominaisuuksista sekä alan tulevaisuudennäkymistä.

Jos omasta lähipiiristä ei löydy näiden alojen ammattilaisia, niin toinen vaihtoehto on tutustua alasta keskusteleviin nettipalstoihin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä terve kriittisyys: Osa nettipalstoille kirjoittajista on tietysti trolleja. Lisäksi kokemuksia keräävät keskustelupalstat tuntuu houkuttelevan erityisesti heitä, joilla on erityisen voimakas (yleensä negatiivinen) kokemus ammatista ja ammattilaisista. Joka tapauksessa palstoilta saattaa löytää sellaisia näkökulmia, joita ei itse ole tullut ajatelleeksi.

Tarkempi opintoihin tutustuminen

Jos vielä työelämään tutustumisen jälkeen sinulla on vielä muutama ala, joita et osaa laittaa mielekkyysjärjestykseen, niin sitten kannattaa tutustua alan opintoihin. Perehdy tutkintojen opetussuunitelmaan ja mieti, kuulostavatko kurssien aiheet mielenkiintoisilta. Suosittelen, että tutustut johonkin erityisen mielenkiintoiselta kuulostavaan kurssiin vielä lähemmin: Lainaa korkeakoulun kirjastosta (korkeakoulujen kirjastoja saa käyttää, vaikkei opiskelisikaan kyseisessä laitoksessa) kurssikirja ja lueskele sitä. Voisitko kuvitella itsesi opiskelemassa tuota kurssia?

Jos vielä kaiken tämän jälkeenkin on vaikeaa priorisoida aloja, niin kannattaa tutustua opintoihin pääsyyn: Kuinka haluttuja alat ovat ja mihin sinulla voisi olla parhaimmat mahdollisuudet tulla valituksi?

Jos hakijat valitaan pääsykokeen perusteella, kannattaa tutustua superoppaaseeni.

Omia ajatuksiani halutuille aloille pääsystä

Monesti opiskelijat pääsevät opiskelemaan juuri sitä alaa, mikä heitä kiinnostaa. Jos kuitenkin itselle sopiva ala on hyvin kilpailtu ja opiskelemaan otetaan vain pieni osa hakijoista, niin omaan unelma-ammattiin johtavan koulutuksen ovet eivät ehkä aukeakaan.

Usein kannustetaan luottamaan omiin unelmiin ja uskomaan siihen, että riittävästi työtä tekemällä (ja tehokkailla opiskelutekniikoilla! :D) mikä tahansa on mahdollista. Toki tämä pitää usein paikkaansa.

Mielestäni kuitenkin liiallinen omiin unelmiin kiinnittyminen voi olla myös haitaksi. Jos on esimerkiksi yrittänyt päästä lääkikseen yli kymmenen kertaa, niin kannattaa pohtia, voisiko itselle sopia myös jokin muu ala. Yhteishaku on (useimmilla aloilla) kuitenkin vain kerran vuodessa, joten suunnitelma B kannattaa olla valmiina. Oma suunnitelma B:ni oli lääkikseen hakiessani se, että hain myös opiskelemaan biologiaa. Ajattelin, että jos minusta ei tule lääkäriä, niin sitten biologian tutkija.

Ihminen kykenee tarvittaessa mukautumaan monenlaisiin tilanteisiin, ja ihminen voi rakentaa merkityksellisen elämän monin eri tavoin. Maailma on täynnä mahdollisuuksia, jos niitä uskaltaa harkita. Omien unelmien hautaaminen on aina kivuliasta, mutta sitä helpottaa uusien vaihtoehtoisten unelmien rakentaminen.

Lopuksi

Opiskelijoille, joille yhteishaku aiheuttaa ahdistusta, annetaan monesti ohje “seuraa omaa intohimoasi!” Tämä ohje voi kuitenkin lisätä ahdistusta entisestään, jos ei tunne palavaa intohimoa mitään alaa kohtaan. Totuus kuitenkin on, että yleensä intohimo syntyy vasta jälkeenpäin. Itse olen huomannut, että mitä pidemmälle opiskelen lääketiedettä, sitä enemmän se myös kiinnostaa. Tutkimuksissa on todettu, että intohimo syntyy yleensä vasta sitä mukaa, mitä enemmän asiasta oppii. Siksi ei kannata olla huolissaan, jos ei vielä lukiossa tai myöhemminkään tunne intohimoa mitään alaa kohtaan. Tärkeintä on vain valita itselleen suunta ja lähteä rohkeasti kokeilemaan!

Pahimmassa tapauksessa ala ei sovikaan sinulle, ja silloin voit vaihtaa alaa. Se on nykyään hyvin yleistä, ja ainakin oman kokemukseni mukaan opiskelijapiireissä alanvaihtajiin suhtaudutaan hyvin positiivisesti. Vaikka aiemmat opinnot saattavat tuntua turhilta, niin opiskelu ei koskaan mene hukkaan. Kaikki opinnot kehittävät opiskelu- ja ajattelutaitoja, joista on hyötyä riippumatta siitä, mihin ammattiin lopulta päätyykään.

3 tärkeintä opiskelutekniikkaa

Liittymällä Opiskelukoulun sähköpostilistalle saat ilmaiseksi e-kirjan ”3 tärkeintä opiskelutekniikkaa, joita ei koulussa kerrota”!

Tietosuojaseloste

Opi enemmän ja nopeammin

Yhteishaku lähestyy – Mitä jos ei tiedä, mihin haluaa hakea?
Jaa tämä sivu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun